[騙案] 賊扮求救聲「一聽就知流嘅」

【太陽報專訊】【本報訊】「你精我都精」!日前玩殘騙徒的吳伯,得意指當日不是電話無電,亦未有致電兒子求證,只是下樓後「回過神」,自己踢爆對方騙術,「唔通連自己個仔把聲都認唔出!」又稱:「我用另一部手機細細聲同差人講嘢,賊人聽唔到。」問他為何有兩部手機?吳伯無正面回應,只反問記者:「你冇咩?個個o靚妹都有啦,我有有乜出奇。」

六十六歲的吳伯昨日向記者展示「雙機」講述案情時,難以掩飾自己智鬥電話騙徒的驕傲。他表示自己退休前從事製衣業,亦的確有兒子。

打去重案組冇人聽

騙徒打電話給他時,最初雙方傾了三分鐘,對方叫他不要收線,之後他便落樓,因為保持通話那部三星手機斷線,所以醒起件事可能有問題,吳伯又「寸」騙徒扮其兒子的聲音「太渣」,令他一聽就知道係「流嘅」,所以用另一部手機報警,「我最先打畀重案,但冇人聽,所以打三條九。」因為騙徒叫吳將「保持通話」的手機放在褲袋內,加上對方間中亦曾斷線,而他使用另一部手機時收細音量,故未有露出破綻。

吳伯稱,今次是第一次與電話騙徒「對嘴」,但被他識破,他稱:「電視警訊都有講喇,咁都唔知咩,唔通自己親友把聲都認唔出呀。」

Give me comment!

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: